Ensilumenladulle juhlapuvussa? Kuntosalille ykköset päällä?

Meillä on erilaisia asukokonaisuuksia eri tilanteisiin. Me emme lähde kuntosalille tai hiihtoladulle pikkumustassa tai tummassa puvussa. Emmekä me tosiaankaan mene tuulipuvussa ystävän häihin. Silti useimmat meistä käyttävät samoja silmälaseja joka tilanteessa. Juhlaa varten varsinkin naiset käyvät kampaajalla, laittautuvat entistä kauniimmiksi ja miettivät tarkkaan juhlaan sopivat asut. Mutta sitten laitetaan kasvoille arkiset, joskus jopa kuluneet silmälasit!
Kun me tapaamme tutun tai tuntemattoman ihmisen, kiinnitämme keskustellessamme katseemme hänen silmiin. Samalla huomio kiinnittyy huomaamattakin silmiä kehystäviin silmälaseihin. Näin viimeisenkin päälle huolitellun ulkoisen olemuksen ja asukokonaisuuden voi pilata asuun sopimattomat silmälasit. Kuluneet kehykset ja huonokuntoiset linssit pilaavat vaikutelman huolitellusta tyylikkäästä olemuksesta. Kun tyylikäs herrasmies kaivaa taskustaan halvan näköiset lukulasit lukeakseen ruokalistaa ravintolassa, vaikuttaa se väistämättä hänestä syntyvään mielikuvaan.
Kun kehys valitaan huolella, otetaan huomioon käyttötarkoitus ja jopa koko asukokonaisuus. Näin saadaan erittäin hieno lopputulos. Oikein valitut silmälasit kruunaavat ulkoisen olemuksesi. Silmälaseilla voi helposti korostaa omaa persoonallisuuttaan eri tilanteissa. Esimerkiksi itselläni on useat, eriväriset silmälasit, joita käytän eri tilanteissa. Välillä tarvitaan hieman hillitympää lookia, välillä voi revitellä erikoisemmilla kehyksillä ja välillä voi tunnustaa suosikkifutisseuransa väriä punaisilla kehyksillä.
Kun silmälasimuoti on mennyt isompiin kehyksiin, niin entistä suurempaan arvoon nousee kehysten kunnollinen istuvuus. Kasvoilla huonosti istuvat silmälasit ovat epämiellyttävät käyttää, näyttävät huonoilta ja lisäksi huono istuvuus vaikuttaa myös linssien optiseen toimivuuteen. Tässä asiassa kannattaa luottaa meihin asiantuntijoihin. Me osaamme kokemuksemme turvin arvioida ja säätää kehysten istuvuuden niin, että ne varmasti toimivat ja ovat miellyttävät käyttää. Joskus on vain pakko sanoa asiakkaalle, ettei hänen valitsemansa kehys ole hänelle sopiva istuvuuden vuoksi eikä näin ollen järkevä hankinta.
Ymmärrettävästi kaikilla ei ole varaa hankkia useampia, eri tilanteisiin sopivia silmälaseja. Tällöin hyvä vaihtoehto on piilolasit, joista nykyään löytyy kaikille miellyttävä vaihtoehto. Siis myös meille aikuisnäköisille löytyy piilolasit, joilla näkee lähelle ja kauas. Nykyaikaiset kertakäyttöpiilolasit ovat miellyttäviä silmälle ja niitä löytyy myös monitehona, joten ei kannata arkailla tulla kokeilemaan niitä. Jos olet kokeillut piilolaseja nuoruudessasi 90-luvulla ja todennut ne epämukaviksi, niin älä jumitu siihen mielipiteeseen. 90-luvun ja nykypäivän piilolaseilla on vain yksi yhteinen tekijä, ne laitetaan silmään. Kaikki muu on muuttunut. Materiaalit ovat nykyään paljon miellyttävämpiä, kostuttavampia ja kertakäyttölinssien myötä piilolaseja ei nykyään tarvitse keitellä eikä muutenkaan hoitaa mitenkään.
Käyttämällä piilolaseja tai urheilukäyttöön suunniteltuja silmälaseja urheillessasi säästät samalla ykköslasejasi. Liikkuessa kehyksille saattaa helposti sattua haavereita. Lisäksi hiki on aika voimakasta ja voi syövyttää varsinkin muovikehysten pintaa.
Mennään hiihtoladulle piilolasit silmissä ja pukeudutaan pikkujouluihin juhlaan sopivilla silmälaseilla!

Pasi Hiukka
optikko
Brillet
www.brillet.fi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Työtä ja vapaa aikaa Pariisissa

Silmälasien ostaminen on vaikeinta mitä tiedän

Liki puolet suomalaisista kärsii kuivista silmistä. Silmätipoilla oireet helpottavat hetkeksi, mutta tipat eivät huuhdo pois oireiden syytä.