Jaksavatko lapsemme nykymenoa?

Nykyaika asettaa silmille ja näkemiselle entistä enemmän vaatimuksia. Kun vielä parikymmentä vuotta sitten puhuttiin lähinäkemisen tarpeista, tarkoitettiin pääasiassa kirjojen ja lehtien lukemista. Nykyään katseemme on kohdistettuna lähietäisyyksillä oleville näytöille suurimman osan päivästä. Iästä riippumatta luemme, katsomme ja työskentelemme erilaisten näyttöjen parissa lähes koko valveillaoloaikamme.
Tämä koskettaa jokaista ikäluokkaa, mutta suurin näön kuormitus on nuorilla, jotka tuntuvat liimanneen älypuhelimen kämmeneensä ja joiden katse on aamusta iltaan nauliintuneena siihen. Vaikka me aikuiset haluaisimme estää nuorten jatkuvan kännykän tuijottamisen, niin me olemme jo hävinneet sen ottelun ja siihen on yhtenä merkittävimpänä syynä se, että me itse olemme täysin samanlaisia.

​
Opiskelin optikoksi 90-luvulla, jolloin opetettiin, että lähinäköongelmia aiheuttavat ongelmat eli aikuisnäköoireet alkavat noin 45 vuoden iässä. Nykyään määrätään lähilaseja jo teineillekin! Fysiologisesti silmän mukautumiskyky lähelle katsomiseen alkaa heikkenemään jo 10 ikävuoden tienoilla. 40 ikävuoden jälkeen normaaleissa olosuhteissa (siis ennen vanhaan) mukautumiskyky on sen verran heikko, että se alkaa aiheuttamaan ongelmia lukemisessa. Lähityötä tehdään nykyään entistä enemmän ja lisäksi älypuhelimia sekä tabletteja tuijotetaan lähempää kuin vaikkapa kirjaa. Tällöin on selvää, että lähinäköongelmat alkavat myös aikaisemmin kuin ennen. Nykyajan näkövaatimukset ovat näin vieneet iloisen aikuisnäön ongelmien yksinoikeuden meiltä yli nelikymppisiltä.
Mitä me sitten voidaan tehdä? Nykymenolle emme voi mitään eikä sitä vastaan kannata taistella, peli on jo hävitty. Päinvastoin maailma digitalisoituu kovaa vauhtia entistä enemmän ja se tulee mukaan jokaiselle elämänalueelle. Ainoa mahdollisuus on nyt pitää huolta tärkeimmästä aististamme, näkemisestä!
Näköaistin ylikuormittumisesta seuraa silmien väsymistä, silmäsärkyä, päänsärkyä, keskittymis- ja oppimisvaikeuksia, levottomuutta ja työtehon laskua. Varsinkin lapset ja nuoret ovat herkempiä näköaistin ylikuormittumisen seurauksille. Heillä silmien ylirasittuminen heijastuu usein yleisenä väsymyksenä. Väsynyt lapsi ei jaksa keskittyä mihinkään ei oppitunnilla kunnolla opetettavaan asiaan eikä illalla läksyjen lukemiseen. Tällöin yhden lapsen levottomuus häiritsee koko luokan toimintaa. Tällaisilla lapsilla on usein myös oppimisvaikeuksia, kun he eivät jaksa keskittyä opiskelemaan silmien väsyessä jo lyhyenkin tarkan työn jälkeen. Pahimmillaan silmien ylirasittumisesta kärsivä lapsi leimataan häiriköksi, vaikka ongelma saattaa olla niinkin pienessä jutussa kuin korjaamattomasta silmien taitto- ja/tai asentovirheestä.
Ennen koulun alkua lasten ja nuorten näkö tulisikin tutkia oikein perusteellisesti asiantuntevan optikon toimesta. Kunnollisessa näöntutkimuksessa perehdytään muuhunkin kuin näöntarkkuuteen ja kaukonäön ongelmiin.
Anna lapsellesi hänen ansaitsemansa mahdollisuus menestyä opin tiellä!
Pasi Hiukka, optikko
Brillet- hiukan parempi optikkoliike
Varaa aika perusteelliseen näöntutkimukseen www.brillet.fi/fi/ajanvaraus

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parhaimmillaan silmälasit voivat olla kuin koruja, karkkeja tai koristeita

Värianalyysilla oikeaa väriä elämään. Katso, kuinka Tuija löysi oikean värivuodenajan

Silmälasien ostaminen on vaikeinta mitä tiedän