Silmänpaineen mittaus ei riitä glaukooman tunnistamiseen

Glaukooma eli vanhalta nimitykseltään silmänpainetauti on sokeuteen johtava sairaus. Se on näköhermon sairaus, joka etenee silmänpaineesta riippumatta. Edetessään sairaus tuhoaa silmän näköhermon säikeitä aiheuttaen näkökenttäpuutoksia. Glaukooma on pitkään täysin oireeton, koska näkökenttäpuutoksia on itse todella hankala havaita ennen kuin ne ovat levinneet laajalle alueelle silmänpohjassa.

Iloiset vesselit on kiva nähdä kokonaan!​
Iloiset vesselit on kiva nähdä kokonaan!​
Glaukooman eteneminen voidaan pysäyttää, mutta sairaus on parantumaton. Glaukooman hoidossa ensiarvoisen tärkeää on varhainen tunnistaminen ja oikean hoidon aloittaminen. Näin ehkäistään taudin etenemisestä koituvat näkökenttäpuutokset ja muut näkövaivat.
Glaukooman riskitekijöitä ovat (lähde Glaukooman Käypä Hoito-suositus):
  • Ikä: kaksinkertaistuu joka 10. vuosi
  • Kohonnut silmänpaine: 22-29mmHg 10-13 –kertainen ja >30-35mmHg 40-kertainen
  • Eksfoliaatio (mykiön pinnan hilseily) yhdessä kohonneen silmänpaineen kanssa: 5-10 -kertainen
  • Näköhermon pään verenvuoto: 12-kertainen
  • Diabetes: 2-3 –kertainen
  • Myopia: 2-4 –kertainen
  • Sukurasitus: 3 –kertainen
  • Alentunut perfuusiopaine (kohonnut silmänpaine ja alentunut verenpaine) yhdessä iän kanssa: 3 - kertainen
Miten glaukooma todetaan?
Glaukooma-diagnoosin varmistamiseksi tarvitaan aina silmälääkärin käynti. Yleensä silmälääkäri tutkituttaa diagnoosinsa tueksi ja ns. lähtöarvoiksi silmänpohjan hermosäie- ja stereopapillakuvat sekä näkökenttätutkimukset. Jatkossa, kun tehdään samat tutkimukset säännöllisesti, niin voidaan seurata sairauden mahdollista etenemistä ja taudin edetessä muuttaa tarvittaessa hoitosuunnitelmaa.
On suositeltavaa käydä silmälääkärin tutkimuksessa, jos yksi tai useampi riskitekijöistä toteutuu. Iän karttuessa silmälääkärillä olisi hyvä käydä vähintään viiden vuoden välein.
Kunnollisessa optikon näön- ja silmien terveyden tutkimuksessa selviää myös riski sairastaa glaukoomaa. Kun asiantunteva optikko tutkimuksissaan mittaa silmänpaineet, tekee mikroskooppisen tutkimuksen silmiin ja valokuvaa silmän pohjat, hän saa hyvän kokonaiskuvan glaukooma-riskistä. Mutta pelkkä silmänpaineen mittaus ei riitä. Puolet glaukoomariskipotilaista läpäisee seulan, jos ainoana tutkimusmenetelmänä käytetään silmänpaineen mittausta.

Vasemmalla normaali näköhermon pää ja oikealla glaukooman vaurioittama näköhermon pää​
Vasemmalla normaali näköhermon pää ja oikealla glaukooman vaurioittama näköhermon pää​
Glaukoomaa hoidetaan yleensä silmänpainetta alentavilla silmätipoilla ja tarvittaessa erilaisin kirurgisin menetelmin. Tärkeää hoidossa on säännöllinen silmälääkärin seuranta ja hoito-ohjeiden noudattaminen. Hoitoa ei saa keskeyttää eikä hoito-ohjeita muuttaa omin päin, vaikka tauti ei annakaan mitään oireita. 
Kuulutko glaukooman riskiryhmään? Jos yksi tai useammista riskitekijöistä osuu kohdallesi ja edellisestä perusteellisesta silmälääkärin tutkimuksesta tai optikon tutkimuksesta, jossa on myös tutkittu silmänpohjat, on kulunut enemmän kuin kaksi vuotta aikaa, varaa aika näöntutkimukseen www.brillet.fi. Brilletin näköasiantuntijat tutkivat silmäsi perusteellisesti!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parhaimmillaan silmälasit voivat olla kuin koruja, karkkeja tai koristeita

Värianalyysilla oikeaa väriä elämään. Katso, kuinka Tuija löysi oikean värivuodenajan

EOE Eyewear toi Bril­le­tin va­li­koi­miin kier­rä­tet­tä­vät lasit